De samenwerking van ons tweeën is al heel wat jaren geleden gestart. Het eerste contact werd gelegd op de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Bij een seminar schilderen stonden bij toeval onze ezels naast elkaar en we ontdekten al snel dat we, naast een tamelijk uitgesproken mening qua kleding en muziek, nog meer gemeen hadden. Want achter het stoere uiterlijk bleken we allebei behoorlijk verlegen te zijn en wat betreft kunst en ontwerp nog buitengewoon groen. Broekies uit provincie waren we, allebei.

Nadat we de academie hadden overleefd, betrokken we een lokaal in een oud schoolgebouw uit 1897 in het centrum van Utrecht. Hier werd onze samenwerking officieel. Omniafausta, onze grafisch ontwerp studio, is er geboren en getogen en ook VrijFormaat zag hier vele jaren later het levenslicht.
En in dit pand zitten we nog steeds. Intern zijn we verhuisd, maar we zijn zeker niet van plan om op korte termijn te vertrekken naar andere oorden. Het bevalt ons prima in onze voormalige gymzaal met z’n hoge plafond en grote ramen.

Bij zowel VrijFormaat als Omniafausta werken we nog altijd voornamelijk met z’n tweeën. Maar in de loop der jaren zijn er ook andere samenwerkingsverbanden ontstaan.

Blender

Zo zijn we rond de eeuwwisseling gestart met Blender, een netwerk van onder andere grafisch ontwerpers, drukkers, meubelmakers en kunstenaars. Gooi alles wat iedereen kan en wil in de Blender en maak iets heel nieuws. Dat was het uitgangspunt. We werkten samen met verschillende disciplines en voor een grote groepstentoonstelling reageerden op wat anderen hadden gemaakt door er iets heel anders tegenover te plaatsen. Een interessante en leerzame uitdaging. Helaas was Blender niet een heel lang leven beschoren. Maar het was leuk zolang het duurde.

Truttenware

Een andere samenwerking kwam in de vorm van Truttenware parties. Jarenlang gingen we onder de geuzennaam Trutten om de zoveel tijd met een groep vrouwen van plek naar plek met onder andere ansichtkaarten, gezeefdrukte T-shirts, handgeschilderde hoesjes, bizarre exposities en hilarische diavoorstellingen. Alles zelfgemaakt en in kleine oplages of enkele exemplaren. Ook de unieke blaftasjes van Barkin’bags vinden hun oorsprong in de periode van de Trutten. Esther heeft met dit bedrijfje nog tot vele jaren erna tassen ontworpen en geproduceerd, maar helaas, de tasjes blaffen niet meer…

Because:design

Toen theather- en ruimtelijk ontwerper Balthasar Prinsen na jaren van weinig contact weer eens langskwam in onze studio met een opdracht voor zijn ontwerpstudio BP design, groeide dit hernieuwde contact al snel uit tot plannen voor verdere samenwerking. Van beide kanten bleek er behoefte aan kruisbestuiving en wederzijdse inspiratie. En mede ten tijde van alle Corona-toestanden was het niet alleen inspirerend maar ook gezellig en ondersteunend om elkaar regematig te spreken. Contact is broodnodig in dergelijke gekke tijden.

Balthasar had plannen voor een productlijn met onder andere kussens en wandkleden. En dit sloot goed aan bij onze wens om ons verder te ontwikkelen wat betreft het ontwerpen van grafische patronen voor interieur gebruik.
Het vooralsnog kleine platform hebben we Because gedoopt. En de eerste productlijnen of merknamen zijn Becush voor de kussens en Belong voor behang en patroonontwerpen.

En wat de toekomst brengt? Geen idee. We hebben geen duidelijk afgebakend plan. Wat we wel weten, is dat we niet mee willen in modegrillen of snelle productiemethodes van de wegwerpmaatschappij. We willen de producten zo duurzaam maken als voor ons mogelijk is. Stap voor stap verkennen we allerlei mogelijkheden en interesses.
Je kan Because volgen op instagram.

Heb je een plan, een projectvoorstel of leuke suggestie?

We hebben al regelmatig te weinig uren in een dag om alles wat we willen ook daadwerkelijk te kunnen onderzoeken en/of uit te voeren. Maar dat neemt niet weg dat we open staan voor leuke plannen, gekke ideeën of bijzondere uitstapjes. Dus heb je een plan, denk je dat wij daarin passen of aan mee kunnen denken? Schroom niet om contact op te nemen.

Ook als je iets hebt je gezien in een van onze collecties wat perfect past bij een idee wat je wil uitvoeren. Laat het ons weten. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.