Riso of risografie is een duurzame stencildruktechniek1. En hoewel de gebruikte machine op het eerste gezicht meer lijkt op een kopieermachine dan op de ouderwetse stencilmachines, is het drukprocedé van deze digitale duplicator toch heus vergelijkbaar.

Net als zeefdrukken is risografie een doordruktechniek waarbij gewerkt wordt met aparte kleurlagen. Het resultaat doet qua sfeer ook wel een beetje denken aan zeefdruk. Maar bij deze techniek maak je voor elke laag geen aparte zeef, maar een stencil, een zogeheten master, waar de inkt doorheen geperst wordt. De gebruikte inkten, op basis van plantaardige soja- of rijstolie, zijn semi-transparant, wat een eindeloze reeks aan mogelijke kleurschakeringen en mengeffecten oplevert.

Elke kleur heeft een eigen verwisselbare ‘drum’ en de kleuren worden zoals gezegd afzonderlijk van elkaar gedrukt, laag over laag. In theorie zouden die lagen, met de juiste instellingen, keurig over elkaar moeten vallen. Maar elke risomachine en elke drum heeft zo zijn eigen nukken, afwijkingen en gevoeligheden die regelmatig zorgen voor onverwachte of soms ongewilde effecten. Maar tevens zijn het juist deze kleine imperfecties die, in combinatie met de intense kleurmogelijkheden, de risoprints hun charmante en eigen karakter geven.

Wij zijn helemaal in de ban geraakt van deze techniek en de aankoop van onze eigen risomachine is een van de beste beslissingen die we als ontwerpers gemaakt hebben.

1 Riso is een merknaam. Digitale duplicator is dus eigenlijk een betere term, of in ieder geval neutraler. Maar los van het feit dat wij zelf ook daadwerkelijk drukken op een machine van Riso, zijn de woorden riso en risoprint dusdanig ingeburgerd en zelfs ‘verwerkwoord’ tot risodrukken, dat dit de termen zijn die wij zelf ook het meest gebruiken.

Bekijk onze risoprints

Risoprints in de Etsy webshop

Etsy is een digitale marktplaats met voornamelijk handgemaakte en vintage producten.
Ze bieden een platform waar mensen hun eigen producten te koop kunnen aanbieden.
We kunnen gebruik maken van hun website met alle betalingsmogelijkheden, een grote community en een breed publiek voor onze producten. Maar wij hebben de voorraad, doen de verzending en het klantencontact. Kortom, de risoprints van VrijFormaat die je bestelt via Etsy, sturen wij persoonlijk naar je toe.